Japonské prepelice (japonky) sú vzdialené príbuzné u nás voľne žijúcich prepelíc európskych. Majú s nimi podobnú stavbu tela a zafarbenie.
V Japonsku boli prepelice domestikované v 14 storočí. Ale ani cez túto dlhodobú domestikácii nestratili nič zo svojej plachosti. Domestikáciou však došlo k vyšľachtenie dvoch poddruhov prepelíc. Prvým druhom sú tzv. Prepelice mäsové – chované pre vajíčka a pre mäso a prepelice nosné – chované pre vajíčka. Mäsové prepelice sú robustnejšie a váži cca 290g. Prepelice nosnej váži okolo 180g. Ako už z názvu vyplýva nosnej prepelice majú vyššiu nosnosť vajec. V optimálnom prostredí môžu prepelice zniesť až 280 vajec ročne.
Dlhodobým šľachtením bol u Japoniek potlačený inštinkt sedieť na vajíčkach a starať sa o kurčatá.
Šľachtenie tiež prispelo k vytvoreniu rôznych farebných mutácií:
- tuxedo,
- strieborná,
- biela,
- svetlo hnedá.
Poznatok: U nás sa prepelice začali pestovať v 60. rokoch a doteraz sú pre mnohých chovateľov neznáme.
Leave a Reply
Be the First to Comment!