Chov japonských prepelic

Japonské prepelice (japonky) sú vzdialené príbuzné u nás voľne žijúcich prepelíc európskych. Majú s nimi podobnú stavbu tela a zafarbenie.

Japonské křepelky

V Japonsku boli prepelice domestikované v 14 storočí. Ale ani cez túto dlhodobú domestikácii nestratili nič zo svojej plachosti. Domestikáciou však došlo k vyšľachtenie dvoch poddruhov prepelíc. Prvým druhom sú tzv. Prepelice mäsové – chované pre vajíčka a pre mäso a prepelice nosné – chované pre vajíčka. Mäsové prepelice sú robustnejšie a váži cca 290g. Prepelice nosnej váži okolo 180g. Ako už z názvu vyplýva nosnej prepelice majú vyššiu nosnosť vajec. V optimálnom prostredí môžu prepelice zniesť až 280 vajec ročne.

Dlhodobým šľachtením bol u Japoniek potlačený inštinkt sedieť na vajíčkach a starať sa o kurčatá.

Šľachtenie tiež prispelo k vytvoreniu rôznych farebných mutácií:

  • tuxedo,
  • strieborná,
  • biela,
  • svetlo hnedá.

Poznatok: U nás sa prepelice začali pestovať v 60. rokoch a doteraz sú pre mnohých chovateľov neznáme.

Křepelka

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar

wpDiscuz